VALERIA MESSALINA

Estatua de Valeria Messalina.
[1]Imatge extreta de l’article https://espresso.repubblica.it/visioni/2016/04/29/news/la-macchina-del-fango-contro-messalina-1.263243

Valeria Messalina va néixer al 20 d. C. Fou la tercera esposa de l’emperador romà Claudi i Besneta de la germana d’August. Les primeres fonts sostenen que Messalina es va aliar amb els secretaris lliberts de Claudi per a dominar a l’emperador i satisfer la seva avarícia i luxúria.

En el 42, Messalina, suposadament, va fer que Claudi condemnés a mort a un senador, Appius Silanus,23 que havia menyspreat els seus avanços. Això, va augmentar la tensió entre l’emperador i el Senat, i va preparar el camí per a un regnat de terror en el qual molts senadors van ser executats després d’haver estat denunciats per Messalina. No obstant això, quan va causar la mort d’un altre secretari llibert de Claudio, Polibio, els altres lliberts es van tornar contra ella.

Finalment, morí als 28 anys a mans del secretari general, Narcís, qui va
aconseguir que la matessin després de convèncer a Claudi que ella i el seu amant, Cayo Silio, havien passat per una cerimònia de noces públiques i estaven conspirant per a prendre el poder.

ARREL DE LA LLEGENDA

Com començà la llegenda negra sobre Messalina? Quins foren els contemporanis a ella encarregats de difondre-la? Per quin motiu els hi interessà compartir aquestes enraonies?

LA LLEGENDA A TRAVÉS DELS SEGLES

Quins foren els encarregats de continuar la transmissió de la llegenda negra? A través de quin mitjà ho van fer? Quin ha sigut l’èxit de la llegenda fins arribar a l’actualitat?