Elionor d’Aquitania

La tomba d'Elionor d'Aquitania en l'abadia de Fontevraud.
[1]Imatge extreta de l’article https://en.wikipedia.org/wiki/Eleanor_of_Aquitaine

Elionor d’Aquitania fou la filla gran de Guillem, desè Duc d’Aquitània. Va néixer a França en el 1122 i va ser dotada d’una educació excel·lent. Quan ella només tenia 15 anys, mor el seu únic germà i el seu pare, deixant-la amb una gran herència, convertint-se en la major hereva elegible d’Europa. En el mateix any es casà amb l’hereu de França Lluis VII i amb qui tingué dues filles. En 1147, Elionor va acompanyar el seu marit en la segona croada, aquesta situació va ser desastrosa per la relació entre Elionor i el seu marit. Això, juntament amb què ella no li va donar un fill baró, provocà una gran tensió entre ells i finalment van ser divorciats.

Dos mesos més tard, Elionor es va casar amb Enric Plantagenet, que en 1154 esdevingué el rei d’Anglaterra. Junts van tenir cinc fills i tres filles. Com a duquessa d’Aquitania, ella participà notablement en la expansió de l’imperi d’Enric, dirigint les seves polítiques per assegurar els seus territoris en Anglaterra i França. Més tard, en 1173 dos dels fills d’Elionor van implicar-la en una trama contra el seu pare i Enric decidí empresonar-la. Després de la mort del rei en 1189, seu fill gran, Ricard I, va ordenar la alliberació de la seva mare. Des de llavors Elionor, malgrat la seva edat, uns 60 anys, va estar molt implicada en el govern. Fins i tot, actuà com a regent en Anglaterra quan Ricard cor de lleó va lluitar per unir la Tercera Croada. Després de la mort del seu fill Ricard, va continuar implicada en Aquitània, on va viure els seus últims anys.

ARREL DE LA LLEGENDA

Com començà la llegenda negra sobre Elionor? Quins foren els contemporanis a ella encarregats de difondre-la? Per quin motiu els hi interessà compartir aquestes enraonies?

LA LLEGENDA A TRAVÉS DELS SEGLES

Quins foren els encarregats de continuar la transmissió de la llegenda negra? A través de quin mitjà ho van fer? Quin ha sigut l’èxit de la llegenda fins arribar a l’actualitat?

References