Cleòpatra VII

Dibuix de Cleòpatra VII sobre papir.
[1]Imatge extreta de l’article https://en.wikipedia.org/wiki/Cleopatra

Cleòpatra fou la filla de Ptolemeu XII del regne Ptolemaic a Egipte, la seva mort, provocà que al tron governessin Cleòpatra amb 18 anys i el seu germà petit Ptolemeu XIII, que tenia solament 10 anys.


Poc després d’aconseguir governar, els assessors del seu germà l’atacaren obligant-la a exiliar-se a Síria. Allà, creà un exèrcit de mercenaris per a enfrontar-se al seu germà. Qui també tenia motius per enfrontar-se a Ptolomeu fou Juli Cèsar. La raó? L’egípcia havia donat l’ordre de matar a un general romà, Pompeyo. Cleòpatra no dubtà en unir-se a la causa i mostrà suport al romà amb el seus soldats. El Cèsar guanyà la guerra i li donà el tron a Cleòpatra, obligant al seu germà a exiliar-se, però ell va optar per suïcidar-se al riu Nil. Finalment, Cèsar tornà a Roma i la reina
eventualment el visità fins que assassinaren al romà en l’any 44 a. C.

En l’any 41 a. C. Roma passà a mans de l’hereu de Juli Cèsar, Marc Antoni. Ell i Cleòpatra es van conèixer. El militar i polític s’enamorà. En aquell moment Antoni estava en la lluita del poder per la República en contra d’Octavi August. Finalment, en l’any 30, Octavi ocupà Alexandria., i per tal de que cap dels dos, Cleòpatra i Marc Antoni, patissin cap humiliació, van optar per suïcidar-se. La mort de Cleòpatra posà fi a la dinastia Ptolemaica.

ARREL DE LA LLEGENDA

Com començà la llegenda negra sobre Cleopatra? Quins foren els contemporanis a ella encarregats de difondre-la? Per quin motiu els hi interessà compartir aquestes enraonies?

LA LLEGENDA A TRAVÉS DELS SEGLES

Quins foren els encarregats de continuar la transmissió de la llegenda negra? A través de quin mitjà ho van fer? Quin ha sigut l’èxit de la llegenda fins arribar a l’actualitat?

References

1 Imatge extreta de l’article https://en.wikipedia.org/wiki/Cleopatra