CATALINA II DE RÚSSIA

Pintura de Catalina II de Rússia.
[1]Imatge extreta del post https://es.wikipedia.org/wiki/Catalina_II_de_Rusia

Catalina II, filla de prínceps almenys, va néixer a Rússia en el 1762. Als 14 anys va ser triada per ser la dona de Karl Ulrich, net de Pere el Gran i hereu al tron de Rússia. El matrimoni va ser un complert fracàs; els següents 18 anys d’aquest matrimoni es van caracteritzar per les constants baralles entre els dos contraents.

Catalina era racional i ambiciosa. Encara i així, va ser molt criticada i va trobar confort en llegir i en preparar-se per la seva funció com futura sobirana. Sabent això, no es d’estranyar que fos una reina que impulsés la il·lustració en el seu Imperi, afegint interès en Rússia per l’art i la Cultura. En començar a governar, ho va fer com reformadora política i social, però gradualment es va tornar més conservadora a mesura que envellia. Catalina, al seu país adoptiu li va proporcionar una gran expansió en quant a terreny i la continuació del procés d’occidentalització iniciat per Pere el Gran.

Finalment, va ser una reina força estimada en la història de Rússia per
guanyar-ne nous territoris a l’Imperi. L’emperadriu Catalina va morir en 25 de desembre de 1761 per un ictus cerebral mentre es banyava.

ARREL DE LA LLEGENDA

Com començà la llegenda negra sobre Catalina? Quins foren els contemporanis a ella encarregats de difondre-la? Per quin motiu els hi interessà compartir aquestes enraonies?

LA LLEGENDA A TRAVÉS DELS SEGLES

Quins foren els encarregats de continuar la transmissió de la llegenda negra? A través de quin mitjà ho van fer? Quin ha sigut l’èxit de la llegenda fins arribar a l’actualitat?

References